torstai 16. tammikuuta 2014

Donkey Sanctuary

Oli siis pakko pitää vapaapäivä, kun kunto eivätkä kädet kestäneet enää surffia. Ykkösetappimme oli Bonairen Donkey Sanctuary eli vapaasti käännettynä aasien suojelufarmi. Kun saarella ajelee, näkee väistämättä teiden varsilla vapaana eläviä aaseja, tai ennemminkin aasilaumoja. Aaseja tuotiin Bonairelle 1600-luvulla työjuhdiksi ja kun sitten edistys tuli kylään, aaseja ei yhtäkkiä tarvittukaan. Niinpä ne jätettiin oman onnensa nojaan kuljeskelemaan luontoon. Aasit eivät kuitenkaan olleet ihan sinut vapautensa kanssa Niitä kuoli paljon aliravitsemukseen, sairauksiin ja nestehukkaan. Niitä kohdeltiin kaltoin ja tänäkin päivänä ne joutuvat usein yhteentörmäyksiin autojen kanssa. Varsoja jää orvoiksi ja haavoittuneet eläimet kärsivät.

Marina Melis perusti suojelufarmin 90-luvun alussa. Hän häärää itse tilalla vapaaehtoistyöntekijöiden avustamana, missionaan pelastaa Bonairen aasit. Jossakin vaiheessa aaseja tuntui olevan liikaa ja niitä haluttiin ampua tai kuljettaa Haitiin syötäväksi. 
Marina sai kuitenkin projekteinensa aikaan sen, että näistä keinoista luovuttiin. Farmin alue on valtava ja siellä aasit saavat vapaasti elää laumoissa ja ne saavat ravintoa sekä tarvittaessa lääkintää. Hänen ajatuksiinsa kuuluu myös asukkaiden asenteiden muutaminen, koululaiset käyvät retkellä aaseja katsomassa ja oppivat kohtelemaan niitä hyvin.
Jos joku raportoi heille loukkaantuneesta aasista tai yksin jääneestä varsasta, vapaaehtoispatrolli lähtee paikalle ja tuo aasin farmille.

Vierailu on aika metka kokemus, farmilla voi ajella pieniä teitä pitkin ja aasit tulevat moikkaamaan laumoittain. Huomaa hyvin, että aasi on kotieläin ja kaipaa seuraa. Monet tulevat rapsutettavaksi. Farmilla on yli 400 aasia.
Aaseja voi tietysti adoptoida ja rahaa voi lahjoittaa, mutta projekti saa varoja myös saaren hallitukselta sekä pääsymaksuista.

Hauska paikka ja Marinasta huomaa kyllä, että hän on todella omistautunut aaseilleen.

http://www.donkeysanctuary.org


Saari on luonnostaan karu 


Yksi asukeista tekee tuttavuutta


Pupu-Aasi

Orpo Pikku-aasi joutui olemaan vielä omassa karsinassaan 
koska varaemoa ei ollut vielä löytynyt


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti