sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Lähdön tunnelmaa ja vinkkejä surffilomalle Penicheen


Kohta on aika lähteä eteenpäin ja jättää Peniche taakse. Se tuntuu samaan aikaan jännittävältä ja kurjalta. Kutkuttavaa lähteä eteenpäin uusiin seikkailuihin, mutta toisaalta kurjaa jättää taakse tukikohta ja jo kodiksi muodostunut ympäristö. Tänään pestään märkkäreitä ja juodaan ylijäänyttä piscoa pois, huomenna mennään vielä jännittämään Portugalin peliä Bar do Quebradoon. Meri on päättänyt olla nämä viimeiset päivät täysin tyyni, toisaalta, laudatkin on jo myyty pois hyvään hintaan.

Tässä kuitenkin meidän kokemuksiemme mukaan muutamia loistojuttuja Penichestä:

Majoitus: kämppämme oli loistava. Valoisa, tilava, edullinen, lähellä rantaa, kunnon keittiö, grilli parvekkeella, pesukone, lähellä keskustaa ja kaiken lisäksi on omistajakin todella avulias ja hauska heppu! Kun aaltoja on Praia Norten puolella, rannalle voi kävellä helposti märkkärissä lauta kainalossa.
Monet majoittuvat Balealin päässä, mutta ainakin näin pitkään oleskellessa Penichen puoli tuntui mukavammalta, oikealta pikkukaupungilta. Supermarketti on lähellä ja periaatteessa pärjää ilman autoa.
Biitsiä pitkin kestää kävellä Balealiin noin 40 minuuttia.
Meillä on fillarit, jotka toimivat hyvin ja niilä pystyi hurauttamaan myös Molhe Lesten ja Supertubosin puolelle, silloin kun oli tarvis.
Miguelilla on kolme asuntoa samassa talossa, mutta ylin kerros on paras!
Kämppä löytyy osoitteesta: http://www.rentalia.com/33583

Surffikamakauppa: ADN Surfshop Praia do Balealin ja Ferrelin välissä. Ostimme sieltä uudet laudat ja sinne ne myös myimme takaisin. Hyvää palvelua ja reilua kaupankäyntiä. Ja plussaa myös siitä että omistaja on kotoisin lempikylästäni Pohjois-Portugalin takahikiältä Sendimistä ja tykkää aaseista.

Surffikoulu: Alex Surfschool Balealin rannalla. Hyvät opettajat ja pieni koulu jolla pienet ryhmät. Itse en oikein näe pointtia isoissa ryhmätunneissa, paitsi ihan aloittelijana tai jo todella osaavana. Otin kaksi tuntia, eka tunti oli yksityistunti ja auttoi todella paljon eteenpäin blokista, joka oli vaivannut siitä asti kun saavuimme Penicheen. Toisella kertaa olin "ryhmätunnilla" jossa meitä oli kaksi oppilasta. Menimme Almagreiran isolle autiolle rannalle, kun Balealin aallot olivat surkeat ja saimme surffata ihan keskenämme ja suht' hyviä aaltoja, vaikka muualla Penichessä keli on huono. Erityisplussa siitä että tunnit sovittiin aina sillä ehdolla että keliä oikeasti on.
www.alexsurfschool.com

Surffilaudan korjaus: João, Ferrelin kirkon takaa Almagreiran biitsiä kohti. Sattuneesta syystä tuli hyvin tutuksi. Kaikki Penichessa suosittelevat, joten kysy surffikouluilta. Saa laudan myös seuraavaksi päiväksi jos pyytää kauniisti.


Ilha da Berlenga: saari Penichen rannikolla, laivasta riippuen 35 minuutin -tunnin matkan päässä. Se kuuluu Unescon biosfäärialueisiin ja on maisemiltaan hätkähdyttävä paikka. Lokkien ja muiden merilintujen asuttaman saaren vedet ovat kristallinkirkkaita ja vihertäviä ja asutusta siellä on muutaman betonimökin verran. Saarella on myös Sao Joãon linnoitus ja upeita luolia.
Luonnollisesti paikka on omiaan snorklaukselle ja sukellukselle.
Laivat kulkevat toukokuusta lähtien ja matka maksaa noin 20 euroa edestakaisin. Reissu on ehdottomasti sen arvoinen! Seuraavalla kerralla vuokraamme merikajakit ja menemme teltalla yöksi. Aika sikahieno leirintäalueen paikka ja varmasti maaginen tunnelma sen jälkeen kun päiväretkeilijät ovat lähteneet pois,

Ruokaa: Kovin paljoa emme ulkoa syöneet, sattuneestä syystä. Intermarche- marketista sai hyvin mereneläviä ja lihaa. Kaksi ruokapaikkaa kuitenkin pitää mainita.

Ensimmäinen on Mirandum Marisqueira ( R. Heroes Ultramar 23), loistava pikkuravintola, josta saa kaikkea mahdollista meressä elävää. Tuoreus on taattu, samaan aikaan kun olet syömässä, paikalliset kalastajat raahaavat ämpärissä simpukoita takaovesta sisään. Söimme valtavan vadillisen rapuja, simpukoita ja kalaa ja joimme pullon viiniä, lasku oli 70 euroa. Siitä olisi syönyt kolme henkeä.


Toinen on lähellä kämppäämme sijaitseva Inter Churrasco ( Avenida 25 de Abril, 50). Kotiruokaa ja grillattua kanaa take awayna tai paikan päällä ja halvalla. Tosin sillä kertaa ei tullut niin halvaksi kun Lee osti epähuomiossa meille kahdelle kanaa kahdellakympillä ja sitä oli kolme laatikollista...

ja kiva baari lähellä kämppää, rannassa: Bar do Quebrado, joka siis on nimensä mukaisesti Praia do Quebradolla.

Aalto-olosuhteita tutkittiin päivittäin lähinnä Magicseaweedistä, mutta parhaiten se selvisivät katsomalla. Penichesurfguide.comia jossa on (välillä) toimivat webcamit rannoille.

Plussat ja miinukset:

Plussaa:
+ Helppo tulla, Lissabon lähellä. Bussimatka kestää 1,5-2 tuntia ja maksaa 9,00. Bussifirma on nimeltään Rede Espresso ja lähtee Sete Rioksen bussiasemalta joka on siis sama kuin metroasema Jardin Zoologico.
+ Melkoisen aaltovarma, vaikka meillä nämä viimeiset päivät ovatkin jotain muuta. Niemen molemmilla puolilla on pitkät biitsit ja yleensä jommalle kummalle puolelle tulee aaltoa,
+ Kohtuulliset hinnat, varsinkin sesongin ulkopuolella.
+ Varsinkin Penichen puolella ei yhtään turistipaikka-fiilis. Pieni kaupunki jossa eletään pikkukaupunkielämää, ihmiset mukavia, rento meininki.
+ Paljon surffikouluja ja vuokraamoja.
+ Rannat oikeasti tosi hienot
Lähellä paljon kivoja paikkoja, jos on auto. Nazaré, Obidos, Aveiro eikä Coimbraan tai Douron viinialueellekaan ole pitkä matka.

Miinukset:
-Ainakin tänä vuonna huhtikuussa ja toukokuun alkupuoliskolla ilma usein kylmä ja sumuinen.
-Merivesi aluksi aivan järkkykylmää. Vähintään 4/3 märkkäri tarvittiin ja siltikin kädet ja jalat kohmeessa. Itselläni ainakin se vaikutti myös surffiin. Wipe outit ei tunnu kivalta jääkylmässä vedessä.
Molhen ja Supertubosin puolella vieläkin kylmempää.

So we are leaving Peniche on Monday. It feels exciting as there are more adventures ahead but also kind of sad and disturbing as we enjoyed our time here a lot

and it's hard to leave our nice flat that feels almost like home after all these vagabond months.

So we decided to give a couple of tips for a surf holiday in Peniche. Feel free to ask.

Accommodation: We loved our flat, check: http://www.rentalia.com/33583, talk with Miguel.
Surfshop: ADN surfshop between Baleal and Ferrel
Surf school: Alex surfschool in Baleal: www.alexsurfschool.com
Board repair: look for João, road behind Ferrel church, towards Almagreira beach. Ask anybody.
Must see: Ilha da Berlenga. A stunning place. Go there.
Food: Lots of seafood in Mirandum Marisqueira. 
Inter Churrasco: Cheap and good take away. Also roasted chicken.
Nice bar for beers: Bar do Quebrado, on Praia do Quebrado.

-Kaisa


Going to Ilha da Berlenga


Lee in action

Penicheä mereltä päin
Peniche from the sea


Incredible Ilha da Berlenga


Pientä haikkaamista


Silta linnalle
Bridge to the castle


Forte S. Joao 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti