lauantai 2. elokuuta 2014

We'll always have Casablanca

Meillä oli kokonainen päivä aikaa tutustua Casablancaan. Yleinen mielipide tuntui olevan, että Casa on kylmä ja tylsä bisneskaupunki, jossa ei ole mitään näkemistä. Aamulla söimme Nadian loihtiman loistavan aamiaisen slovenialaisen hauskan pariskunnan seurassa. He olivat ollet myös kolme viikkoa Marokossa, ja oli tavallaan huojentavaa kuulla, että heillä oli aika samanlaisia ajatuksia kuin meillä. Molemmat odottivat kovasti Lissaboniin pääsyä ja hieman rennompaa ilmapiiriä.

Me suuntasimme ensin Hassan II moskeijalle. Kyseessä on maailman kolmanneksi suurin moskeija ja yksi harvoista johon ei-muslimi pääsee tutustumaan. Tunnelmat kaupungilla olivat korostetun rauhalliset. Yöllä oli juhlittu Ramadanin päättymistä. Moskeijakin oli sitten kiinni, niinkuin kaupungilla kaikki muukin, mutta olihan se ihan komea myös ulkopuolelta.  Käveleskelimme ympäri keskustaa, kävimme pitkästä aikaa kahvilla terassilla ( tuntuipa se oudolta!) ja ihailimme rakennuksia. Pikkuhiljaa ihmisiä alkoi kerääntyä viettämään pyhäpäivää ja tunnelma tuntui vaan parantuvan koko ajan. Illansuussa tuntui siltä kuin kaikki Casablancalaiset olisivat ulkona viettämässä iltaa ja juttelemassa ja nauramassa ystävien kanssa. 

Teimme myös pari pikaruoka eksperimenttiä päivän aikana, tarkoituksena syödä mahdollisimman edullisesti. Ensin lounasaikaan menimme medinassa pieneen pikaruokabaariin. Baarin pitäjä oli iso, hampaaton  ja kiharatukkainen mies, joka näytti aivan Ali Baban rosvolta. Hänen asiakaspalveluilmeensä oli sen verran pelottava, että meinasimme kääntyä jo ovelta takaisin. Uskaltauduimme kuitenkin yrittämään tilausta ja kaikkeen mitä yritimme tilata oli vastauksena murahdus ja pään heilutus puolelta toiselle. Kunnes hänen silmänsä kirkastuivät ja hän ehdotti: sausage? Kun hyväksyimme tämän alkoi hervoton kokkaus ja pian saimme eteemme makkaratäytteisen sämpylän.

Illalla  menimme vielä toiseen pikaruokalaan, jossa oli tarjolla muun muassa shawarmaa, kebabin tapaista lätyn sisään tungettua lihaa. Tällä kertaa ruokaseuraksemme ilmestyi marokkolainen New Yorkissa asuva limusiinikuski, joka vannoi että jos tulemme Nykiin, hän kuskaa meidät minne vaan ja antoi numeronsa.

Illan päätimme Rick's Caféssa. Paikka on Casablanca-elokuvan henkeen sisustettu. Ensin arvoimme, että menemmekö vai emme, kun ajattelimme että saattaa olla liian turistirysä. Pakko kuitenkin myöntää että olipa tyylillä tehty ja kiva paikka käydä nauttimassa viimeisen Marokko-illan virallinen drinkki. Luonnollisesti yläkerran baarissa pyörii elokuva koko ajan ja alakerran pianisti soittaa As times go by.

Kaikenkaikkiaan Casablancasta jäi todella hyvä fiilis. Ihmiset olivat ystävällisiä ja muutenkin meininki paljon leppoisampi kuin muissa kaupungeissa, vaikka onkin maan suurin asukasluvultaan. Ja jos joku sattuu menemään Casablancaan, niin olkaa yötä täällä:

https://www.airbnb.fi/rooms/1865563
Me voisimme palata Casablancaan vain majoittuaksemme täällä uudestaan!

-Kaisa

We had one day to explore Casablanca and of course we started from the Hassan II mosque.
After that we strolled almost alone in the centre on the morning as it was a holiday and everybody had been celebrating until late the ending of Ramadan.
In the late afternoon the city woke up and it seemed like all Casablanca was on the streets. It was great to see people so happy and talkative!
We had our farewell drinks in Rick's café, I guess it's anyway a must for everybody who have loved the film.
If someone is planning to visit Casablanca, we highly recommend to stay with Nadia!
https://www.airbnb.fi/rooms/1865563

Hassan II moskeija 

Moskeijan käytäviä 

Moskeija kokonaisuudessaan 

Grand taxi - eli taxi johon laitetaan kuljettajan lisäksi 6 matkustajaa kyytiin. 

Casablancan taloja 

Elokuvateatteri joka on edelleen toiminnassa 

Pääaukio- Place des nation unies

 Rick´s cafe

 Paikassa on hieno tunnelma

"As times go by...."

Kaisa ja Ingrid

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti