maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kahvia!

Hyvästi jäi Bocas del Toro ja matka jatkui kohti Boqueten pikkukaupunkia vene-luksusbussi-amerikkalainen koulubussi- yhdistelmällä. Jäimme kaipaamaan Hostal Hansin mukavuuksia.
Bussi Almirantesta Davidiin osoittautui hienoksi moderniksi bussiksi, jossa oli ilmastointi, ensimmäinen tällä reissulla, sekä videot. Meitä hauskutettiin matkan ajan elokuvalla, joka kertoi All-inclusive lomakohteesta Dominikaanisessa tasavallassa ja sinne saapuvista amerikkalaisista naisista ja paikallisten miesten edesottamuksista. Niinhän se on, suomessa naureskellaan "etelän gigoloille" ja täällä vaaleille naisille, jotka juovat liikaa, puhuvat kovaan ääneen ja metsästävät paikallisia miehiä.

Boqueteen saavuttaessa, tajusimme, että olimme käytännössä unohtaneet syödä,  ja dollaritkin olivat vähissä. Kun olimme hirveässä nälässä metsästäneet toimivaa pankkiautomaattia, päätimme, että jatkossa pidämme huolta siitä, että syömme ja juomme tarpeeksi, ja että käteistä on aina lompakossa. Ihan perusvirheitä, mutta kummasti nuo asiat muka kiireessä unohtuvat. Kun olimme ruuan jälkeen ottaneet kunnon päikkärit, kaikki alkoi tuntua kummasti mukavemmalta.

Seuraavana aamuna lähdimme kierrokselle, jossa tutustuttiin kahvin viljelyyn ja johon sisältyi kattava eri lajisten ja paahtoisten kahvien maistelu. Panamalaista kahvia pidetään yhtenä maailman parhaista, vaikka tuotanto onkin suhteellisen pientä, ja Boquete on kuuluisimpia viljelyalueita.
Paikkaa tituleerataan kahvin Napa Valleyksi, joten jos jonkinmoista kahvikierrosta on tarjolla, mutta halusimme tarpeeksi syväluotaavan kierroksen. Kierros oli hyvä, opas Denis asiantunteva, paikka erittäin kaunis ja bonuksena näimme kolme suhteellisen harvinaista quetzal-lintua. Kahvi-tastingissa haisteltiin ja maisteltiin erilaisia kahvilaatuja sekä eri paahtoja. Erikoisin oli geisha -kahvi, joka tuoksui ja maistui aivan mustikalle. Tutustuimme kierroksella venezuelalaiseen pariskuntaan Silviaan ja Cristianiin, jotka olivat juuri muuttaneet Panamaan. Tulimme niin hyvin juttuun, että sovimme treffit seuraavalle päivälle vesiputoustrekille.

Olimme miettineet useasti viime aikoina, että onko meistä todella tullut epäsosiaalisia, kun enimmäkseen olemme viihtyneet toistemme seurassa koko reissun ajan. Tämä kohtaaminen kuitenkin todisti sen, että meidän pitää vain tavata oikeanlaisia ihmisiä. Amerikkalaisten eläkeläisten tai parikymppisten reppureissaajien kanssa ei vain oikein ole löytynyt yhteistä säveltä. Ja kummankin ammatit varmastikin vaikuttavat siihen, että jos ei oikeasti kiinnostavia keskustelun aiheita löydy, ei huvita tehdä tikusta asiaa, kun ei ole pakko. Sitä joutuu tekemään niin paljon työarjessa.

-Kaisa

We left Bocas del Toro by boat and continued by bus from Almirante to David. The bus was the most luxurious we've seen so far, with air con and movies. We were a bit exhausted when arriving to Boquete, as we had spent a couple of nights with very little sleep, but after a good meal and a nice nap, everything started to seem beautiful and interesting again.

Boquete is called the Napa Valley of coffee, so we booked a tour to see a coffee plantation and taste different types of coffee. The tour was good, very informative, and as a bonus we also saw 3 quetzal birds. We also met a very nice couple from Venezuela, Silvia and Cristian, who had just moved to Panama, and decided to do the hidden waterfalls trek together the next day.


PS. Pets, sitä kahvia ei kannata jauhaa sillä myllylläsi liikaa. Aamuiset 100 kierrostasi on aivan liikaa. Siitä tulee silloin kitkerää eikä siinä ole enää jäljellä aromia. -Lee-




 Kahvin alku

 Intiaaneja käytetään edellen kahvin poiminnassa. He ovat nopeutensa takia ylivoimaisia.
Kaisa on toiseksi nopein.

Quetzal-linnun tähystäminen. Kuvaajaa tähystää toisenlaisia tipuja.

 Kahvin maistelun alkuasetelmat.

Maistaja/haistaja työnsä äärellä.

2 kommenttia:

  1. Aga siingi on aeg vahepeal edasi läinud. Minul on ämm (siis HM:n ema) ja nyyd siis Nepresso. Vali kohvi ja vajuta aga nuppu...

    VastaaPoista
  2. V6ib olla et pead varsti oma kohviveski(?) ülesse otsima.

    VastaaPoista