perjantai 13. kesäkuuta 2014

Italiassa mamman keittiössä- osa 1

Kurpitsalasagne

Ainekset:

- Kurpitsaa
- Muskottia
- Scamorza juustoa tai vastaavaa hieman savunmakuista juustoa. Myös emmental käy.
- 400g durumjauhoja
- 4 munaa
- Ripaus suolaa
- Voita 1-2 rkl
- 1 litra rasvaista maitoa
- Salottisipulia
- Oliiviöljyä
- Parmesania

Kerron blogimme esittelyssä että tarkoituksena olisi reissussa oppia muutama uusi resepti. Nyt on aika lunastaa lupauksia, sillä olen päässyt pitkän odotuksen jälkeen Kaisan mamman keittiöön kameran, kynän ja paperin kanssa.
Lucianan reseptien selvittämisessä on yksi hankaluus: ainesten määrät ovat kaikkea muuta kuin selkeät. Aineita lisätään sitä mukaan kun sattuu mieli tekemään. 
Esimerkki kysymykseni:
- Kuinka paljon tähän tulee tomaatteja?
Vastaus: - No riippuu kuinka paljon haluaa sen maistuvan tomaatilta ja siitä minkälaisia tomaatteja on sattunut saamaan. Joten maustakaa oman maun mukaan :-)


Lasagnen valmistaminen alkaa pastataikinan tekemisestä. Kumoa jauhot pöydälja ja tee jouhojen keskelle monttu johon laitat munat ja reilun ripauksen suolaa.


Aloita nostelemaan jauhoja sormin munien sekaan pikkuhiljaa ja käsin vaivaamaan taikinaa.






Lopuksi pitäsi saada taikinasta aikaiseksi leipää muistuttava "pallo". Laita valmis taikina lepäämään sivuun tunniksi.









Kurpitsatäytteen valmistaminen on melko yksinkertaista. Sain toisenlaiset ohjeet kuin itse olen tehnyt kurpitsan kanssa. Kurpitsaa ei kuoritakkaan ennen uuniin laittoa vaan se lohkotaan reiluiksi palasiksi ja laitetaan uuniin 150C:een. Ja kun kurpitsa on selkeästi pehmentynyt niin se otetaan uunista pois ja kaavitaan haarukalla irti kuoresta ja survotaan soseeksi.  Soseen sekaan laitetaan maun mukaan muskottipähkinää. Kuulota pannulla salottisipuli ja lisää sekaan kurpitsa ja nosta pois liedeltä. Sekoita sekaan vähän parmesania tai siis, oman maun mukaan. Jos haluaa enemmän parmesanin makua niin sitten laita enemmän parmesania :-)


Seuraavaksi tehdään bechamel- kastike. Maito kuumennetaan kiehuvaksi. Samaan aikaan sulateaan voita pannussa. Sulaneen voin sekaan lisätään jauhoja pari ruokalusikallista. Tämän jälkeen maitoa lisätään pikkuhiljaa ja sekoitetaan koko ajan. Mausteeksi lisätään hieman suolaa ja muskottia. Tämän jälkeen lisätään soseutettu kurpitsa kastikkeen sekaan ja kiehautetaan.




Seuraavaksi palataan pastataikinan pariin. Kaulitse joko pastakoneella tai vaikka pullolla pastataikinasta vuoan kokoisia taikina levyjä. Levyjä tarvitaan viiden kerroksen verran. 
Keitä pastalevyjä reilun minuutin verran yksitellen runsaassa vedessä. Nosta tämän jälkeen kylmän veteen hetkeksi ja sieltä liinalle kuivumaan.




Voitele vuoka voilla. Aloita lasagne levyjen latominen. Tämän päälle laitetaan alle sentin paksuinen kerros kurpitsaa. Seuraavaksi juustokuutiot ja kurpitsa kerroksen päälle reilusti raastettua parmesaania. Kerroksia tulee 4-6, riippuen vuoan koosta ja muodosta.
Päällimmäiseksi kerrokseksi tulee kurpitaa ja reilusti parmesaania.
Tämän jälkeen koko komeus puoleksi tunniksi uuniin 200C:een. Kurpitsaa ja taikinaa jäi luultavasti teillä yli, joten seuraavaksi kerron mitä ylimääräilsillä aineksilla tehdään. Mitään ei heitetä hukkaan.

-Lee-


Lopputulos.

Päälle parmesaania. 


Scamorza juustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti