perjantai 11. heinäkuuta 2014

Sopeutumista

Juuri kun olimme sitä mieltä, että viikko saattaa riittää Essaouirassa, alkoivat asiat muuttua. Törmäsimme muutamiin todella mukaviin ihmisiin. Ensin Club Mistralilla eli surffikoulullla työskentelevät pojat auttoivat meitä kämpän etsinnässä. Heidän kanssaan oli myös mukava keskustella kaikesta Ramadaniin liittyvästä ja saimme paljon vinkkejä muutenkin. Muutenkin Club Mistralilla tunnelma on todella miellyttävä. Seuraavaksi hotellimme respassa työskentelevä poika kutsui meidät syömään kanssaan ftouria, eli auringonlaskun jälkeen syötävää "aamupalaa". Pieniä juttuja, mutta koska aluksi ympäristö oli tuntunut jotenkin vihamieliseltä, ne vaikuttivat paljon tunnelmaan. 

 Selkeästi meille on tämän pitkään matkalla olon takia jotenkin tärkeää olla hyväksyttyjä siinä ympäristössä, jossa kulloinkin oleskelemme. Siinä mielessä suhtautumisemme on ehkä erilaista kuin viikoksi lomamatkalle tänne tulevalla matkailijalla. Usein matkalla vielä ollaan isommassa porukassa, jossa ympärillä on muita oman maan kansalaisia, eikä tarvitsekaan hakea hyväksyntää muilta. Me olemme kaksistaan, suomea olemme, konsulaattia ja puhelinta lukuunottamatta, puhuneet viimeksi Costa Ricassa helmikuussa ja usein tuntuu siltä, että haluaisi mielummin sosialisoida paikallisten ihmisten kanssa kuin muiden matkailijoiden. Sitä ikään kuin hakee omaa paikkaansa aina siitä ympäristöstä, jossa sattuu olemaan.

Löysimme kivan kämpän Ville Nouvellesta, läheltä surffirantaa. Loppujen lopuksi halvimman ja kivoimman kämpän löysimme HomeAwayn kautta. Vaikka Medinassa on oma viehätyksensä, täällä on paljon rauhallisempaa, eikä kaupustelijoita juuri ole. Lähellä on marokkolais-ranskalainen leipomo, josta saa ihania leivonnaisia ja pääkatua pitkin pääsee hevosvankkureilla jos on kiire. Parasta on se, että toisin kuin Medinassa, sinua ei aseteta heti ovesta astuessasi turistin rooliin ja turisteja näkyykin todella vähän. Tuntuu myös siltä, että mitä pidempään täällä on, sitä vähemmän sinulle yritetään myydä asioita. Rannan kamelityypitkin oppivat nopeasti, että kuulut siihen surffiporukkaan, joka ei kuitenkaan osta mitään ja joka aina vastaa vain: maybe later. Niinpä he nykyään saattavat kyllä vaihta pari sanaa, kysellä tuulesta tai aalloista, mutta eivät jää jankuttamaan. 

Yllättävää oli myös se, että kun ensimmäisen kerran ostimme ruokaa souqista, eli paikalliselta torilta, siellä ei nypitty hihasta, vaan sai suhteellisen rauhassa tehdä ostoksensa, vaikka tori olikin piukassa ihmisiä ja meno sen mukainen. Hedelmät ja vihannekset ovat loistavia täällä, eivätkä maksa mitään. Eilen tulimme ison kassin kansssa kotiin ( melooni, tomaatteja, paprikaa, sipulia, valkosipulia, chiliä…) ja koko lysti maksoi alle 2 euroa. Leipä maksaa yhden dirhamin, eli alle 10 senttiä. Tosin souqissa ostin pikkupojalta kaksi avokadoa, ja poika aikoi ensin sanoa toisen hinnan, mietti sitten hetken ja ilmoitti hinnaksi 10 dirhamia eli hieman allen euron. Kun suostuin maksamaan sen, poika hymyili leveästi ja huikkasi iloisesti Au revoir! eli luultavasti otti turistilta kaksin kertaisen hinnan, mutta eipä noissa summissa paljoa haittaa. Tinkiäkin torilla voisi, ehkä seuraavalla kerralla yritämme sitä, vaikka melkein hävettää kun muutenkin on niin halpaa. Laatu on huippua, kaikki tuntuu tulevan lähimaaseudulta.
Ja kaiken kaikkiaan souqissa asioiminen on aika hauskaa.  Sen sijaan marketista ruuoan osto ja varsinkin tuontitavara on kallista, joten varmasti tulemme syömään lähinnä vihanneksia, couscousia, hedelmiä ja kananmunia.



Minttutee on myös yksi niitä kivoja asioita. Alkoholiahan täällä ei luonnollisesti saa kuin turistiravintoloista ja se on turkasen kallista, joten olemme juoneet koko aikana yhdet oluet, hollanti-argentiina-matsia katsoessa. Sen sijaan teelle on mukava poiketa illalla. Minttutee valmistetaan vihreästä teestä, tuoreesta mintusta ja sokerista.

It hasn't been easy to settle in Morocco but little by little we've got to know some really nice people and we found a great small flat with our own terrace in Ville Nouvelle. It's much calmer here and almost no tourists at all plus we are really near to the beach.
We also have learn that it's worth buying fruits and vegetables from souk. They are very good and incredibly cheap. I guess we are going to eat just veggies and couscous. 

-Kaisa

Oma terde

Tyyliin sopiva olohuone

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti