keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Hyviä lounaita


Meillä on matkaa takana jonkun verran yli puolen vuoden ja suurinpiirtein saman verran on matkaa vielä edessä. Olemme tällä hetkellä Marokossa, Essaouirassa. Tätä kirjoittaessani istun sängyllä, pienessä riadissa Essaouiran vanhassa kaupungissa. Aurinko on juuri laskenut ja Ramadan on tältä päivältä ohi. Avoimesta ikkunasta kaikuu moskeijoiden rukouskutsu. Ihmiset suuntaavat koteihinsa syömään päivän ensimmäistä ateriaa.

Alhaalla kadulla kauppiaat myyvät erilaisia mausteita, leivoksia, lihaa ja kalastajat työntävät kärryjä joissa on juuri pyydystettyä kalaa. Kylmäketju ei ole katkeamaton mutta ei siltikään tule mieleeni alkaa epäilemään että kalat eivät olisi tuoreita. Monta asiaa on matkalla tullut mieleen mutta yksi lähes päivittäinen ihmetyksen aihe on ruoka. Ja varsinkin se että maailmalla näyttää olevan hyvin vaikeaa saada huonoa lounasruokaa. Huonot lounaat voimme laskea yhden käden sormin. Pienet tienvarsipaikat Costa Ricassa tarjosivat yksinkertaisia mutta hyviä aterioita. Portugalissa saimme syödä tuoreita mereneläviä joita kalastaja kantoi ämpärissä ravintolan läpi. Perussa loistavia cevichejä. Täällä Marokossa olemme syöneet loistavia tagineja. Lista on pitkä. Emme ole etsineet opaskirjojen avulla huikeita kulinaristisia kokemuksia vaan syöneet sitä mitä on eteen sattunut.

Olen syönyt kohta 20 vuoden ajan erilaisia työpaikkalounaita. Yhtä asiaa en ymmärrä, miksi lounasruoka on Suomessa pääsääntöisesti huonoa? Ruoka tarjoillaan isoista astioista vettyneenä ja mauttomana. Salaattiin tungetaan säilykehedelmiä tuomaan silleen kivasti väriä. Oikeasti ei taideta viitsiä kuoria ja leikata tuoreita hedelmiä. Vaikuttaa siltä että, hyvä lounas määritellään ruuan määrän mukaan, jos on paljon ruokaa saatavilla niin sitten se on varmaan hyvää, ei sillä maulla niin väliä.

Jos pahat lounaat maailmalla pystyn laskemaan yhden käden sormin niin hyvät lounaat Suomessa, 20 vuoden ajalta, pystyn myös laskemaan yhden käden sormin. En tiedä miten asiaan saataisiin muutos jos lounasruokalijat kerta suostuvat ostamaan näitä mauttomia lounaita? Mitä jos ensi kerralla kun kilpailutetaan työpaikkalounaan tarjoajia niin otettaisiin oikeasti ruuan maku yhdeksi kriteeriksi.


-Lee-

Essaouiran kalatori. Ensin kala valitaan tiskiltä. Ja sitten...


 ... sen voi viedä nurkan taakse rouvalle joka tekee siitä aterian tai...


...sitten kaverille joka grillaa sen.

Medinan ruokatori, souk. 


Torin tarjontaa. 


Tajine kefta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti